Bakt potet med tre deilige toppinger

Bakt potet
BAKT POTET MED TRE FORSKJELLIGE TOPPINGER
Bakt potet
TOPPING 1: CHEDDAROST, BACON OG CRÈME FRAÎCHE
Bakt potet
TOPPING 2: FETAOST, SOLTØRKEDE TOMATER OG OLIVEN
Bakt potet
TOPPING 3: PARMESAN, RUCCOLA OG FENNIKELSALAMI

Grillsesongen nærmer seg og den faste følgesvennen bakt potet blir hva du gjør det til - en kjedelig affære med en smørklatt eller en spennende smaksbombe.

Den ultimate bakte poteten

Delikatessen bakt potet lever fremdeles i beste velgående som typisk norsk gatemat, men storhetstiden som nattmat forsvant nok en gang på 1990-tallet. Desto større grunn til å perfeksjonere klassikeren og ta den til nye høyder!

Det er heldigvis ingen kunst å lage bakt potet, og baker du potetene lenge nok så de blir skikkelig møre, har du langt på vei lykkes.

Bakt potet er perfekt å nyte til grillmat, salat eller som en liten rett i seg selv. Godt er det uansett!

Det er når poteten er god og mør at magien skapes. Du kan velge den klassiske metoden og åpne med et enkelt snitt og legge fyllet på toppen.

Eller du kan gå for luksusvarianten: Skrap ut innmaten og knus dette sammen med rikelige smørmengder, salt og pepper. Legg deretter den saftige potetmosen tilbake i skallet.

Klem godt sammen, for du skal også ha fyll på toppen av det igjen. Nå snakker vi kulinarisk høydepunkt!

5 tips til perfekt bakt potet

Her er 5 enkle tips som tar den bakte poteten til et helt nytt nivå!

  1. Dropp folie rundt potetene. Det gjør bare at skallet blir mykt og seigt.
  2. Det kan være lurt å prikke potetene med en gaffel før du baker dem, slik at de ikke sprekker på grunn av trykk.
  3. Pensle potetskallet med litt olje. Det gjør skallet sprøere og gir bedre smak hvis du vil spise det.
  4. Du kan bake poteter både på grillen og i ovnen.
  5. Skrap ut innmaten på de ferdigbakte potetene, knus sammen med smør, salt og pepper, og legg deretter potetmosen tilbake i de tomme potetskallene. Fyll på med ønsket topping.

BAKT POTET MED 3 TOPPINGER

Vanskelighetsgrad: Lett

Totaltid: 70 minutter

Steketid: ca.60 minutter

Grillmetode: Indirekte varme (190˚C i ovnen)

Porsjoner: 4

Dette trenger du:

  • 4 stk. store poteter, med skall
  • 1-2 ss rapsolje
  • 100 g smør, i terninger
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

Fyr opp grillen og lag til et område uten direkte varme under risten. Du kan også bake potetene i ovnen på 190˚C.

Vask og tørk potetene godt. Stikk med gaffel 3-4 steder og gni inn skallet med litt olje. Legg på indirekte varme på grillen (eller på rist i ovnen). Stek til potetene til de er møre (ca. 60 minutter).

La potetene hvile i 5 minutter. Skjær et dypt snitt på midten og grav ut den møre innmaten med skje. Mos sammen potet og smør og smak til med salt og pepper. Legg potetmosen tilbake i skallet og topp med det du liker best. Ønsker du smeltet ost, kan potetene legges tilbake på grillen noen minutter.

TOPPING 1: CHEDDAROST, BACON OG CRÈME FRAÎCHE

  • 180 g baconterninger, sprøstekt
  • 100 g cheddarost, revet
  • 4 ss crème fraîche
  • 2 ss gressløk, finhakket

Slik gjør du:

  • Stek bacon i stekepanne.
  • Fyll bakt potet med revet ost og topp med crème fraîche, baconbiter og gressløk.

TOPPING 2: FETAOST, SOLTØRKEDE TOMATER OG OLIVEN

  • 150 g fetaost, smuldret
  • 8 stk. soltørkede tomater (i olje), strimlet
  • 100 g kalamataoliven (uten stein), grovhakket
  • Frisk oregano

Slik gjør du:

  • Smuldre fetaost og dytt godt ned i bakt potet.
  • Topp med soltørkede tomater, kalamataoliven og frisk oregano.

TOPPING 3: PARMESAN, RUCCOLA OG FENNIKELSALAMI

  • 4 ts olivenolje
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 4 ss parmesan, revet
  • 50 g ruccola, grovhakket
  • 0,25 ts flaksalt
  • 8 skiver fennikelsalami (tynne skiver)

Slik gjør du:

  • Bland sammen olivenolje, hvitløk, parmesan, ruccola og salt.
  • Dytt salamiskiver ned i bakt potet og fyll på med ruccolablandingen.
Bon apetit!