Honning fra Holmen
I 2022 fikk vi bikuber på taket av Holmen Senter! Kjærligheten til prosjektet vokser år for år!
Våren 2022 fikk Jan Henrik, driftstekniker på Holmen senter, satt opp tre bikuber på taket. Han gjennomførte flere kurs og en en sertifisert birøkter med snart 3 års erfaring og mye iver!
I 2023 gjorde vi om store gressområder hos oss til nydelige blomsterenger for å bidra til at biene våre (og andre bier) får rik tilgang på nektar, som igjen gjør at de produserer god honning. Til gjengjeld bidrar biene til at pollinering av frukt og blomster på Holmen og omegn kan skje.
I år utvidet Jan Henrik med ytterligere en kube og selvprodusert dronning! Dessverre var sommeren veldig våt og produksjonen lav, men ingen bier har en birøkter med mer kjærlighet for biene.
Det artige med honning er at smaken preges av hva biene har sanket inn fra blomster og frukttrær i sitt nærområde. Kan du kjenne at honning fra Holmen smaker litt av hagen din? :-)
Kom innom standen vår i 2. etasje tirsdag 22. oktober kl 13-17 og lørdag 26. oktober kl 12-15. Da kan du få smaksprøver og få kan få lov til å kjøpe! Kanskje kjenner du noen som synes det er en fin julegave!
Honning er en søt, tyktflytende væske som de fleste sosiale bier og humler fremstiller ved å omdanne blomstenes nektar. Nektaren suges opp i bienes honningmage, hvor dens rørsukker blir omdannet til enklere sukkerarter og vannet delvis fordamper på grunn av varmen i kuben.
Honning inneholder i tillegg til vann (18 prosent) i hovedsak mono- og disakkarider (se karbohydrater) av glukose og fruktose. Det finnes også spor av andre stoffer i små mengder, blant annet maursyre, som har konserverende virkning.
-Store Norske Leksikon