Honning fra Holmen

honningglass i blomstereng

Honning og hjertevarme: Vårt hjerteprosjekt på taket av Holmen Senter er bærekraftig

På taket av Holmen Senter bor det noen helt spesielle naboer, og vårt hjerte for prosjektet vokser år for år!

Siden 2022 har vi hatt bikuber som en levende del av vårt bærekraftsarbeid, og antallet kuber har økt med årene. I det daglige driftes det av Jan Henrik, vår egen driftstekniker og dedikerte birøkter. Med flere gjennomførte kurs og snart tre års erfaring, er han en sertifisert ekspert med en genuin kjærlighet for de små, flittige arbeiderne.

Miljøet får tilbake – Biologisk mangfold i fokus

Hos oss handler det ikke bare om honning, men om å gi naturen en hjelpende hånd.

For å sikre at våre bier – og alle områdets pollinerende insekter – har de beste forutsetninger, forvandlet vi i 2023 store gressarealer til frodige blomsterenger. Senere har vi også etablert blomstrende sedum på flere av våre flate tak. Disse engene er en livsviktig matkilde som sikrer rik tilgang på nektar og bidrar til å styrke det biologiske mangfoldet i nærområdet. Til gjengjeld gir biene oss den mest verdifulle gaven: pollinering. De sørger for at frukttrær og blomster på Holmen og i hele omegnen bærer frukt og blomstrer.

Kjærlighet og kvalitet i hver dråpe

Jan Henrik har siden 2022 utvidet familien med nye kuber og da med selvproduserte dronninger, et bevis på hans dype engasjement for birøkt. Ingen steller sine bier med større omsorg og kjærlighet enn Jan Henrik, og i år ble det en rik avling med nydelig smak. Allikevel - for oss er helsen til biene alltid førsteprioritet, uansett utbytte.

Det mest fascinerende med honning er at den er et direkte speilbilde av naturen rundt oss. Smaken preges av nektaren biene har samlet inn fra blomster og trær i sitt nærområde. Kan du kjenne den lokale smaken? Kanskje kan du kjenne at Honning fra Holmen bærer litt smak av hagen din?

Honning fra Holmen og grønne tak er mer enn et hobbyprosjekt – det er vårt bidrag til en grønnere fremtid. https://www.youtube.com/watch?v=I2Z7J_uj40U

bikuber på taket
Jan Henrik fra drift tømmer kuben

Honning er en søt, tyktflytende væske som de fleste sosiale bier og humler fremstiller ved å omdanne blomstenes nektar. Nektaren suges opp i bienes honningmage, hvor dens rørsukker blir omdannet til enklere sukkerarter og vannet delvis fordamper på grunn av varmen i kuben.

Honning inneholder i tillegg til vann (18 prosent) i hovedsak mono- og disakkarider (se karbohydrater) av glukose og fruktose. Det finnes også spor av andre stoffer i små mengder, blant annet maursyre, som har konserverende virkning.

-Store Norske Leksikon