Bind din egen midtsommerkrans – trinn for trinn

Ferdiglaget blomsterkrans med rosa sløyfe
Slik binder du din egen midtsommerkrans
Dette er tingene du trenger: avskårne blomster, hyssing, undertråd og en skarp kniv.
Små blomsterkvister, saks og tråd på trebord
Krans av eføy og hvite blomster mot hvit bakgrunn

Ingenting er mer sommerlig enn en tradisjonell midtsommerkrans. Se hvordan du lager en krans med markblomster til deg eller noen du er glad i.

For å lage din egen blomsterkrans til hodet, trenger du ikke så mange ting, men kanskje litt tålmodighet. Her tar vi deg gjennom hvert enkelt trinn til en midtsommerkrans som er enkel å lage og som blir veldig fin. Se også videoinstruksjoner lenger ned i artikkelen!

Dette trenger du til blomsterkransen

  • Markblomster (blomster som er gjør seg ekstra godt i kransen er kornblomst, prestekrage, nellik, krysantemum, rødkløver, storkenebb eller åkervindel)
  • Ståltråd
  • Spoletråd
  • Skarp kniv

Slik gjør du

  1. Klipp blomsterstilkene slik at de er ca. 4-5 cm lange.
  2. Mål ståltråden slik at den passer rundt hodet, og ta litt ekstra lengde, slik at kransen ikke blir for liten når blomstene er festet.
  3. Lag en løkke i den ene enden som skal fungere som feste for kransen når den er ferdig.
  4. Fest blomstene til ståltråden med bindetråden som surres rundt flere ganger.
  5. Fortsett med å feste blomster til kransen er ferdig. Du velger selv hvor mange blomster du vil ha og hvor tykk den skal bli. Ønsker du en tynnere krans, kan du plassere blomstene lenger fra hverandre og velge færre blomster. Hvis du vil ha en tykkere krans, bruker du flere blomster og binder tettere.
  6. Når du er ferdig, fester du endene av kransen til løkken.

En annen variant er å lage løkker i begge endene av ståltråden. Knytt deretter løkkene sammen med et silkebånd i nakken – veldig fint og praktisk ettersom størrelsen kan tilpasses den som skal bære kransen.

Velkommen til oss for å finne tilbehøret til kransen din, og lykke til!

Bind din egen midtsommerkrans – trinn for trinn
En kvist med eukalyptus holdes opp ned mot en vegg

Hvis du vil forberede deg dagen før

Det går fint å forberede kransen dagen før. Du kan enten lage hele kransen ferdig og oppbevare den i kjøleskapet over natten, eller spraye den med vann og legge den i en plastpose.

Hvis du ikke vil gjøre hele kransen ferdig dagen før, kan du forberede ståltråden og størrelsen dagen før. Det kan være smart hvis du skal lage flere kranser, for da går selve bindingen raskere.

Slik får du kransen til å holde seg fin lenge

I tillegg til å oppbevare kransen i kjøleskapet, finnes det andre måter å holde kransen fin på lenge. Varme og uttørking er de to viktigste årsakene til at kransen begynner å visne – derfor kan det være lurt å spraye den med vann av og til og oppbevare den kjølig når den ikke er i bruk.

Du kan også velge blomster som holder seg ekstra godt i en krans, for eksempel brudeslør, roser, grenroser eller tistler. Eukalyptus og eføy er også gode alternativer til en krans som skal holde seg fin lenge.